Zaparzacz mąki i ziaren BAKER H

NATURALNY, BARDZIEJ WILGOTNY I TRWAŁY CHLEB Z ZAPARZACZEM SERII BAKER H

Zaparzacz to urządzenie, w którym podgrzewa się mieszaninę mąki i wody do temperatury kleikowania skrobi. Tak przygotowaną mieszaninę po ostudzeniu wprowadza się do kwasu lub ciasta. Technologia ta ma zastąpić dodawanie dodatków wiążących wodę i wpłynąć bezpośrednio na jakość pieczywa.

Wykorzystywanie zaparzonej mąki w recepturach gwarantuje :zaparzacz.png

  • lepiej wyrośnięte pieczywo
  • lepszy smak gotowych wyrobów
  • lepszą wilgotność i porowatość tym samym wydłużenie okresu świeżości
  • lepszą strukturę miękiszu ułatwiającą krojenie pieczywa

BAKER H jak i wszystkie nasze urządzania wykonany jest z stali nierdzewnej AISI 304. Istotnym elementem urządzenia jest mieszadło napędzane wysokiej jakości przekładnią. Ukształtowanie mieszadła oraz dobór prędkości i czas mieszania zapewniają idealne wymieszanie mąki z wodą.
Urządzenia BakerLink są łatwe w obsłudze i użytkowaniu. Zaparzacz wyposażony jest w panel sterowania w zewnętrznej obudowie. Umożliwia to wprowadzenie danych i kontrolowanie procesu.
Na dowód jakości naszych urządzeń i usług przedstawiamy wywiad z Panem Pawłem Szymańskim, który swój  park maszynowy wzbogacił właśnie o zaparzacz BAKER H

BakerLink – młoda firma, ciekawe rozwiązania
Rozmowa z Pawłem Szymańskim, piekarzem z Tomaszowa Mazowieckiego

Prowadzi Pan piekarnię już ponad 20 lat, ma więc duże doświadczenie. Jakie jest Pana zdanie na temat unowocześniania technologii piekarskiej?
Rynek piekarski bardzo się zmienił w ciągu tego okresu. Kiedyś na wszystko było więcej czasu, konkurencja była mniejsza. Obecnie dokucza nam chroniczny brak czasu, to wymaga ciągłego unowocześniania linii technologicznych. Każde urządzenie, które może choć trochę usprawnić produkcję jest na wagę złota. A jak do tego ma pozytywny wpływ na jakość pieczywa to mamy dodatkowy plus.

Ostatnio zainwestował Pan w nową maszynę – zaparzacz do mąki BAKER H firmy BakerLink. Czy może Pan przybliżyć temat tego urządzenia?
Mieszaninę wody i mąki podgrzewa się w zaparzaczu do temperatury kleikowania skrobi i po ostudzeniu wprowadza do kwasu lub do ciasta. Ta technologia daje lepsze efekty niż użycie różnych dodatków wiążących wodę;  pieczywo jest lepiej wyrośnięte i smaczniejsze, zachowuje dłużej świeżość. Reasumując ma to niebagatelny wpływ na jakość wypieków.

Dlaczego wybrał Pan firmę BakerLink?
To młoda firma prowadzona przez prawdziwych specjalistów w dziedzinie technologii piekarskiej i automatyki. W dzisiejszych czasach takie połączenie technologa i automatyka daje solidne podstawy do tworzenia niezawodnych urządzeń. Pracownicy BakerLink cały czas się dokształcają i szukają nowych rozwiązań, żeby pomóc nam piekarzom. To ważne, gdy ktoś wkłada całe serce w to co robi.
Wracając do urządzenia: jest łatwe w obsłudze i użytkowaniu, solidnie wykonane. Ma nowoczesny wygląd i kilka bardzo wygodnych i przydatnych funkcji. Mam tu na myśli sterowanie, czyszczenie, pobieranie gotowego produktu, kontrolę procesu itp. Wraz z urządzeniem przyjechał technolog, który dokonał pierwszego rozruchu, przeszkolił pracowników i był obecny podczas pierwszych wypieków z wykorzystaniem zaparzonej mąki. Udzielał fachowych porad i wyjaśniał wszelkie wątpliwości.

A co z serwisem? Zdarzają się przecież awarie i usterki.
O to się nie obawiam, choć urządzenie pracuje u mnie dość krótko. W umowie mam zapewnianą gwarancję oraz serwis 24 godziny na dobę. To daje poczucie bezpieczeństwa. Dobrze znam właścicieli firmy BakerLink i wiem, że są solidni, zawsze wywiązują się z umowy. Na razie urządzenie pracuje bez zarzutu.

A jakie korzyści w pracy piekarni daje to urządzenie?
BAKER H to urządzenie, które bardzo usprawnia proces produkcji. Automatyczne sterowanie maksymalnie ogranicza udział człowieka. Pracownicy pytają dlaczego nie kupiłem go wcześniej. Po drugie naprawdę poprawiła się jakość wyrobów: miękisz ma lepszą strukturę, a wypiekane produkty mają lepszy smak.  Klienci mówią, że chleb jest dłużej świeży i lepiej się kroi.

CHCĄC ZASPOKOIĆ INDYWIDUALNE POTRZEBY WSZYSTKICH NASZYCH KLIENTÓW JESTEŚMY W STANIE TAK DOPASOWAĆ GABARYTY NASZEGO URZĄDZENIA ABY WYKORZYSTAĆ WOLNE MIEJSCE ZARÓWNO W MAŁEJ JAK I DUŻEJ PIEKARNI!