Fermentator mąki żytniej BAKER R

Fermentator mąki żytniej BAKER R

Tradycyjne wypieki wymagają większego przygotowania oraz uwagi, by otrzymać idealnie wyrobione i spulchnione ciasto. Stworzyliśmy od podstaw fermentator mąki żytniej zwany również Żurownikiem lub wytwarzaczem zakwasu. Pogodziliśmy nowoczesność z tradycją i zaprojektowaliśmy urządzenia, które pozwalają na wytworzenie wysokiej jakości zakwasu w prosty i przewidywalny sposób. Żurownik – Fermentator mąki żytniej to urządzenie, które powinno stać się obowiązkowym elementem wyposażenia Twojej piekarni.

Fermentator mąki żytniej BAKER R

Zastosowanie żurownika

Żurownik to nowoczesne i automatyczne urządzenie do wytwarzania naturalnego zakwasu. Fermentator mąki żytniej działa na podstawie specjalnie dobranego i napisanego programu do produkcji kwasu żytniego. Pod pełną kontrolą użytkownika maszyna przeprowadza proces fermentacji. Piekarz decyduje o temperaturze i czasie fermentacji w zależności od receptury. Urządzenie natomiast samodzielne wykonuje pozostałe mechaniczne czynności. Fermentator miesza, podgrzewa lub chłodzi składniki do odpowiedniej temperatury tak aby fermentacja przebiegała zgodnie z założeniami technologicznymi.

Działanie fermentatora mąki żytniej

Żurownik wyposażony został w dotykowy panel sterujący z czytelną wizualizacją, który ułatwia użytkownikowi zaprogramowanie go. Na nim wprowadzane są dane związane z przebiegiem fermentacji. Zbiornik fermentatora wykonany jest z stali nierdzewnej AISI 304, przeznaczonej do użytkowania w przemyśle spożywczym. Przez wzgląd na różne zapotrzebowanie piekarni oraz często ograniczoną powierzchnię użytkowania, produkujemy go w różnych rozmiarach. Możemy również wyprodukować taki zbiornik na indywidualne zamówienie.
Na wyposażenie fermentatora – żurownika składają się m.in.:

  • dotykowy panel sterowania (standard),
  • układ chłodzenia i magazynowania (standard),
  • układ podtrzymania temperatury fermentacji (standard),
  • czujnik temperatury (standard),
  • czujnik poziomu (standard),
  • odpowietrznik (standard),
  • krańcowy włącznik w klapie załączający mieszadło (standard),
  • króciec przyłączeniowy wody (standard),
  • otwór spustowy (standard),
  • czujniki tensometryczne – wagi (standard),
  • pompa dozująca (opcjonalnie),
  • rurociąg do punktu dozowania z zaworami pneumatycznymi (opcjonalnie),
  • system automatycznego mycia (opcjonalnie).

Wybór opcji zależy od indywidualnej decyzji klienta. Szczegółowych informacji oraz pomocy udzielą nasi doradcy.

Fermentator mąki żytniej BAKER R