Wybór mąki decyduje o smaku pieczywa. Jej rodzaj definiuje zastosowanie, a co za tym idzie – cały proces przygotowania fermentacji. Odpowiednikiem żurownika dla mąki pszennej jest pszennik. Urządzenie umożliwia przygotowanie naturalnego zakwasu z mąki pszennej, który wytwarzany jest na bazie drożdży.
Zastosowanie pszennika
To użytkownik decyduje o ostatecznym czasie i temperaturze w poszczególnych fazach wytwarzania zakwasu. Urządzenie dba o prawidłowy przebieg fermentacji. Wymieszane składniki tworzą luźną konsystencję, czyli podmłodę (tzw. rozczyn). Powstała masa po zakończonej fermentacji jest schładzana w celu konserwacji.
Właściwości fermentatora mąki pszennej
Zakwas pszenny (podmłoda) powstający w urządzeniu dedykowany jest wyrobom z mąki pszennej. Panel sterowania pozwala dokładnie zaplanować i kontrolować w kolejnych fazach proces powstawania zakwasu. Użytkownik może więc precyzyjnie ustawić przebieg fermentacji, natomiast urządzenie wykona czynności mechaniczne. Rozczyn tworzony jest według indywidualnej receptury. Po zakończonej fermentacji urządzenie przechodzi w fazę chłodzenia dzięki czemu wydłuża przydatność gotowego rozczynu. Gwarantujemy, że ciasto uzyskane na podmłodzie z fermentatora mąki pszennej będzie aromatyczne i puszyste.
Urządzenie wyposażyliśmy w nowoczesne rozwiązania technologiczne.
Na indywidualne zamówienie możemy uzupełnić maszynę w:
- pompę dozującą z rurociągiem,
- dozownik wody,
- kosz zasypowy mąki,
- system automatycznego czyszczenia zbiornika.
Pszennik BAKER W, podobnie jak fermentator mąki żytniej BAKER R, można nabyć w podstawowej lub rozszerzonej wersji. Fermentatory mąki pszennej dostosujemy do Twoich potrzeb produkcyjnych. Proponujemy różne pojemności zbiornika.