Zaparzacz do ziaren i mąki BAKER H
Mając na uwadze optymalizację procesów produkcyjnych w branży piekarniczej – stworzyliśmy zaparzacz mąki i zaparzacz do ziaren.
Zaparzanie cieszy się dużą popularnością wśród piekarzy, gdyż ma liczne zalety – umożliwia uzyskiwanie oczekiwanych efektów wypiekowych. Jednym z nich jest zwiększenie objętości ciasta.
Zaparzacz mąki i ziaren jest maszyną ułatwiającą stosowanie różnorodnych technologii przygotowania ciast. Znajduje zastosowanie w przypadku różnego rodzaju mąki pszennej i żytniej. Co więcej, jego używanie znacząco poprawia jakość ciasta, które powstaje z mąki o niskiej aktywności enzymatycznej. Jeśli zrezygnujesz z zaparzania mąki – jego miękisz będzie bardzo łatwo kruszyć się i czerstwieć. Dzięki prawidłowo przeprowadzonemu zaparzaniu przez urządzenie uzyskasz doskonały półprodukt w postaci zaparzki. Przygotowanie ciast z tak wartościowym dodatkiem daje możliwość wyprodukowania pieczywa o wspaniałym smaku i zapachu oraz zdecydowanie wydłużonej świeżości. Zapewnia stabilną jakość produkcji wyrobów piekarniczych.
Jak działa zaparzacz mąki?
Zaparzanie odbywa się w zbiorniku maszyny. Mąka lub ziarna dodawane są do ciepłej wody (40 °C/50 °C), która uprzednio jest dozowana do zbiornika przez obsługę lub automatycznie, w zależności od wybranej opcji. Woda z mąką lub ziarnami poddawane są podgrzewaniu – przy równoczesnym mieszaniu. W dalszej kolejności zaparzacz mąki doprowadza do temperatury kleikowania skrobi i następuje proces zaparzania. Po zaparzaniu, przygotowana zaparzka jest schładzana w celu konserwacji. Gotowa zaparzka pobierana jest do ciast poprzez zawór klapowy DN100 w dennicy dolnej lub opcjonalnie za pomocą pompy śrubowej i rurociągu bezpośrednio do dzieży w punkcie przygotowania ciast.
Warto podkreślić, że dodanie do sporządzanych ciast zaparzonej mąki:
- poprawia walor smakowy,
- podnosi jakość wyrobów piekarskich i cukierniczych,
- gwarantuje lepiej wyrośnięte pieczywo,
- wpływa na lepszą wilgotność i porowatość, a co za tym idzie dłuższy czas świeżości,
- gwarantuje lepszą strukturę miękiszu.
Jakie są właściwości zaparzacza do ziaren?
Oferowany przez nas zaparzacz do ziaren wyposażony jest w panel sterowania umieszczony w zewnętrznej obudowie. Umożliwia to wprowadzanie danych do procesu zaparzania, a sterownik kontroluje jego przebieg. Wszystkie nasze urządzenia wykonujemy z najwyższej jakości stali kwasoodpornej AISI 304. Ważnym elementem zaparzacza jest mieszadło napędzane wysokiej jakości przekładnią. Ukształtowanie mieszadła, czas oraz dobór prędkości mieszania gwarantują idealne połączenie składników. Ponadto urządzenie jest intuicyjne w obsłudze. W zaparzaczu zastosowaliśmy innowacyjne rozwiązania technologiczne, które znacznie ułatwiają proces produkcji – obejmującej tradycyjne wypieki. Wysoką jakość i innowacyjne rozwiązania zaparzacza BAKER H doceniło już wielu użytkowników.
Warto podkreślić, że zaparzanie mąki jest jednym z kluczowych czynników, które wpływają na odbiór pieczywa przez klientów. Na etapie zakupu oceniają oni w pierwszej kolejności jego miękkość – poddają próbie delikatność miękiszu i skórki. Sprawdzają także świeżość wypieku – badają poziom jego wilgotności. Dzięki naszemu zaparzaczowi do ziaren Twoje wyroby przyciągną zainteresowanie odbiorców zarówno w trakcie dokonywania wyborów, związanych z ich kupnem, jak i podczas dalszego przechowywania w warunkach domowych. W przeciwieństwie do zwykłych wypieków zachowają miękkość i świeżość zdecydowanie dłużej. Jeśli zainteresował Cię ten temat i zależy Ci na unowocześnieniu produkcji, a zarazem zadbaniu o wysoką jakość wyrobów – skontaktuj się z nami. Postaw na naturalne zaparzanie mąki za pomocą zaparzacza mąki BAKER H i zaoferuj swoim klientom zdrowe oraz smaczne pieczywo.