Żurownik – fermentator zakwasu mąki żytniej BAKER R
Jeśli zależy Ci na wyrobie wartościowego pieczywa, które zachwyca smakiem i aromatem – zwróć uwagę na nasz żurownik – fermentator zakwasu mąki żytniej. Tradycyjne wypieki wymagają większego przygotowania oraz uwagi, by otrzymać idealnie wyrobione i spulchnione ciasto. Ważne jest uzyskanie naturalnego zakwasu o odpowiedniej jakości, a do tego, oprócz mąki i wody, niezbędne są określone warunki. Należą do nich: czas, optymalna temperatura, gęstość fermentowanego zakwasu oraz intensywność mieszania. Duże znaczenie ma także zapewnienie procesowi fermentacji wysokiego bezpieczeństwa mikrobiologicznego – a zatem skutecznej ochrony przed wszelkimi zanieczyszczeniami z zewnątrz.
W tym celu stworzyliśmy od podstaw fermentator mąki żytniej – zwany również żurownikiem lub wytwarzaczem zakwasu. Pogodziliśmy nowoczesność z tradycją i zaprojektowaliśmy urządzenie, które pozwala na uzyskanie wysokiej jakości zakwasu w prosty i przewidywalny sposób. Żurownik to sprzęt, który powinien stać się obowiązkowym elementem wyposażenia Twojej piekarni. Dzięki niemu z łatwością zaplanujesz i przeprowadzisz proces fermentacji – zgodnie z wybranymi parametrami technologicznymi. Pozbędziesz się przy okazji obaw o wytworzenie zakwasu i uzyskasz jego wysoką jakość.
Jakie jest zastosowanie żurownika?
Bez wątpienia żurownik to nowoczesne urządzenie do automatycznie kontrolowanego wytwarzania naturalnego zakwasu. Znajduje zastosowanie zarówno w przemysłowej, jak i rzemieślniczej produkcji chleba. Manualne prowadzenie fermentacji wiąże się z ryzykiem otrzymania zakwasu o niezadowalających właściwościach oraz wymaga znacznie większej uwagi i nadzoru – tym samym pochłania ogromną ilość czasu. Co więcej, wszelkie zaniedbania w zakresie zapewnienia optymalnych warunków do przebiegu tego procesu (np. nieodpowiednia temperatura) mogą prowadzić do rozwoju szkodliwej mikroflory w zakwasie. Każdy produkowany przez nas fermentator mąki działa na podstawie specjalnie dobranego i napisanego programu do produkcji zakwasu.
Pod pełną kontrolą maszyna przeprowadza cały proces fermentacji, co znacznie usprawnia jego przebieg i zapewnia skuteczność. Piekarz decyduje o temperaturze i czasie fermentacji – w zależności od receptury. Ustala również proporcje mąki i wody. Urządzenie natomiast samodzielne wykonuje pozostałe mechaniczne czynności. Oznacza to, że fermentator zakwasu miesza, podgrzewa lub chłodzi składniki do odpowiedniej temperatury tak, aby fermentacja przebiegała zgodnie z założeniami technologicznymi.
Z czego składa się żurownik?
Żurownik – Fermentator zakwasu żytniego - wyposażyliśmy w dotykowy panel sterujący z czytelną wizualizacją, który ułatwia użytkownikowi jego zaprogramowanie. Na nim wprowadzane są dane związane z przebiegiem fermentacji. Zbiornik fermentatora wykonany jest ze stali kwasoodpornej AISI 304, przeznaczonej do użytkowania w przemyśle spożywczym. Przez wzgląd na różne zapotrzebowanie piekarni oraz często ograniczoną powierzchnię użytkowania, produkujemy go w różnych rozmiarach. W zależności od nich możesz wyprodukować za jednym razem od 40 do 2000 kg zakwasu. Możemy również wyprodukować taki zbiornik na indywidualne zamówienie – dostosowując jego pojemność do Twoich oczekiwań.
Na wyposażenie fermentatora – żurownika składają się m.in.:
- dotykowy panel sterowania (standard),
- układ chłodzenia i magazynowania (standard),
- układ podtrzymania temperatury fermentacji (standard),
- czujnik temperatury (standard),
- czujnik poziomu (standard),
- odpowietrznik (standard),
- krańcowy włącznik w klapie załączający mieszadło (standard),
- króciec nalewu wody (standard),
- właz z otworem zasypu mąki,
- otwór spustowy (standard),
- czujniki tensometryczne – wagi (standard),
- pompa dozująca (opcjonalnie),
- rurociąg do punktu dozowania z zaworami pneumatycznymi (opcjonalnie),
- system automatycznego mycia (opcjonalnie).
Wybór opcji zależy od indywidualnej decyzji klienta. Warto dodać, że mieszadło żurownika napędza przekładnia wysokiej jakości, prędkość i kierunek jej obrotów umożliwia szybkie połączenie mąki z wodą w jednolitą masę. Mieszadło wyposażone jest w skrobaki, które czyszczą wewnętrzną powierzchnię zbiornika. Produkt po wstępnym wymieszaniu nie jest mieszany w trakcie fermentacji co pozwala na wysokie nagromadzenie dwutlenku węgla, tak potrzebnego do prawidłowej fermentacji beztlenowych bakterii kwasu mlekowego. Dlatego nasze urządzenie zapewni Ci uzyskanie półproduktu piekarniczego o wysokiej jakości.
Zainteresowała Cię nasza oferta? Skontaktuj się z nami – szczegółowych informacji oraz pomocy udzielą Ci nasi doradcy.