Zaparzacz mąki BAKER H

Zaparzacz mąki BAKER H

Stworzyliśmy urządzenie, które usprawni proces produkcji. Zaparzacz mąki to urządzenie wspomagające proces fermentacji.

Zaparzacz mąki i ziaren jest urządzeniem ułatwiającym stosowanie różnorodnych technologii przygotowania ciast.

Dzięki prawidłowo przeprowadzonemu zaparzaniu przez urządzenie uzyskujemy doskonały półprodukt w postaci zaparzki. Przygotowanie ciast z dodatkiem zaparzki daje możliwość uzyskania pieczywa o wspaniałym smaku i zapachu z zdecydowanie wydłużoną świeżością oraz stabilną jakość produkcji.

Jak działa zaparzacz mąki?

zaparzacz.pngZaparzanie odbywa się w zbiorniku. Mąka lub ziarna dodawane są do ciepłej wody (40C/50C), która uprzednio jest dozowana do zbiornika przez obsługę. Woda z mąką lub ziarnami poddawane są podgrzewaniu przy równoczesnym mieszaniu.

Zaparzacz doprowadza do temperatury kleikowania skrobi (max. 71C) w około 4 godziny, następuje proces zaparzania około 1 – 2 godzin i etap schładzania do 35C (około 4 godziny). Jeżeli układ jest wyposażony w układ wagowo – dozujący (opcja) to dopiero po wystudzeniu do 35C układ automatyki pozwala na pobieranie zaparzki poprzez wybranie ilości w kg na panelu sterowania i uruchomieniu śrubowej pompy dozującej. Jeśli układ nie jest wyposażony w układ wagowo – dozujący to pobieranie odbywa się grawitacyjnie poprzez zawór klapowy DN100 w dennicy dolnej.

Dodanie do sporządzanych ciast zaparzonej mąki:

  • poprawia walor smakowy,
  • podnosi jakość wyrobów piekarskich i cukierniczych,
  • gwarantuje lepiej wyrośnięte pieczywo,
  • wpływa na lepszą wilgotność i porowatość, a co za tym idzie dłuższy czas świeżości,
  • gwarantuje lepszą strukturę miękiszu.

Właściwości zaparzacza do ziaren

zaparzacz.pngZaparzacz mąki wyposażony jest w panel sterowania umieszczony w zewnętrznej obudowie. Użytkownik wprowadza dane indywidualnej receptury i kontroluje cały proces. Wszystkie nasze urządzenia wykonane zostały z najwyższej jakości stali nierdzewnej AISI 304. Ważnym elementem maszyny jest mieszadło napędzane wysokiej jakości przekładnią. Ukształtowanie mieszadła, czas oraz dobór prędkości mieszania gwarantują idealne wymieszanie składników. Ponadto urządzenie jest intuicyjne w obsłudze. W zaparzaczu zastosowaliśmy innowacyjne rozwiązania technologiczne, które ułatwią proces produkcji przy tradycyjnych wypiekach. Wysoką jakość i innowacyjne rozwiązania zaparzacza doceniło już wielu użytkowników.

 

Rozmowa z Pawłem Szymańskim, piekarzem z Tomaszowa Mazowieckiego

Prowadzi Pan piekarnię już ponad 20 lat, ma więc duże doświadczenie. Jakie jest Pana zdanie na temat unowocześniania technologii piekarskiej?
Rynek piekarski bardzo się zmienił w ciągu tego okresu. Kiedyś na wszystko było więcej czasu, konkurencja była mniejsza. Obecnie dokucza nam chroniczny brak czasu, to wymaga ciągłego unowocześniania linii technologicznych. Każde urządzenie, które może choć trochę usprawnić produkcję, jest na wagę złota. A jak do tego ma pozytywny wpływ na jakość pieczywa to jest dodatkowy plus.

Ostatnio zainwestował Pan w nową maszynę – zaparzacz do mąki BAKER H firmy BakerLink. Czy może Pan przybliżyć temat tego urządzenia?
Mieszaninę wody i mąki podgrzewa się w zaparzaczu do temperatury kleikowania skrobi i po ostudzeniu wprowadza do kwasu lub do ciasta. Ta technologia daje lepsze efekty niż użycie różnych dodatków wiążących wodę; pieczywo jest lepiej wyrośnięte i smaczniejsze, zachowuje dłużej świeżość. Reasumując ma to niebagatelny wpływ na jakość wypieków.

Dlaczego wybrał Pan firmę BakerLink?
To młoda firma prowadzona przez prawdziwych specjalistów w dziedzinie technologii piekarskiej i automatyki. W dzisiejszych czasach takie połączenie technologa i automatyka daje solidne podstawy do tworzenia niezawodnych urządzeń. Pracownicy BakerLink cały czas się dokształcają i szukają nowych rozwiązań, żeby pomóc nam piekarzom. To ważne, gdy ktoś wkłada całe serce w to co robi.
Wracając do urządzenia: jest łatwe w obsłudze i użytkowaniu, solidnie wykonane. Ma nowoczesny wygląd i kilka bardzo wygodnych i przydatnych funkcji. Mam tu na myśli sterowanie, czyszczenie, pobieranie gotowego produktu, kontrolę procesu itp. Wraz z urządzeniem przyjechał technolog, który dokonał pierwszego rozruchu, przeszkolił pracowników i był obecny podczas pierwszych wypieków z wykorzystaniem zaparzonej mąki. Udzielał fachowych porad i wyjaśniał wszelkie wątpliwości.

A co z serwisem? Zdarzają się przecież awarie i usterki.
O to się nie obawiam, choć urządzenie pracuje u mnie dość krótko. W umowie mam zapewnianą gwarancję oraz serwis 24 godziny na dobę. To daje poczucie bezpieczeństwa. Dobrze znam właścicieli firmy BakerLink i wiem, że są solidni, zawsze wywiązują się z umowy. Na razie urządzenie pracuje bez zarzutu.

A jakie korzyści w pracy piekarni daje to urządzenie?
BAKER H to urządzenie, które bardzo usprawnia proces produkcji. Automatyczne sterowanie maksymalnie ogranicza udział człowieka. Pracownicy pytają, dlaczego nie kupiłem go wcześniej. Po drugie naprawdę poprawiła się jakość wyrobów: miękisz ma lepszą strukturę, a wypiekane produkty mają lepszy smak. Klienci mówią, że chleb jest dłużej świeży i lepiej się kroi.