Jeśli chcesz zainwestować w maszyny nowej generacji – rozważ nasz fermentator mąki pszennej. Z jego pomocą pieczywo Twojej produkcji będzie odpowiadać na oczekiwania klientów, którzy coraz bardziej cenią sobie wypieki odpowiedniej jakości – sprzyjające zachowaniu zdrowia. W odróżnieniu od niebiologicznych środków zakwaszających –naturalny zakwas pszenny nadaje wyrobom piekarniczym cudowny aromat. Ich smak i trwałość są bezkonkurencyjne i poszukiwane nie tylko przez miłośników ekologicznego stylu życia, ale też przez zwolenników dobrego jedzenia. Nic nie zastąpi przecież pysznej i chrupiącej drożdżówki z marmoladą czy pączka z nadzieniem z owoców róży, które powstały na naturalnym zakwasie. Przyznaj, że obok świeżego, ładnie wypieczonego chleba z chrupiącą skórką także trudno przejść obojętnie.
Oczywiście o smaku pieczywa decyduje również wybór mąki. Jej rodzaj definiuje zastosowanie, a co za tym idzie – cały proces przygotowania procesu fermentacji. Jego efektywny przebieg umożliwia bakteriom pozyskanie z mąki cennych składników, m.in.: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, cynku czy potasu. Wiesz zapewne, że fermentator dla mąki pszennej to pszennik. Urządzenie umożliwia przygotowanie naturalnego zakwasu z mąki pszennej, który wytwarzany jest na bazie dzikich drożdży. Stanowią one, obok różnego rodzaju bakterii, jego naturalny składnik. Dzięki niemu uzyskasz wypieki o autentycznym – niskim indeksie glikemicznym, będące źródłem ważnych dla zdrowia minerałów i witamin oraz mające dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Naturalny zakwas ma oczywiście znacznie więcej zalet – wspomnieliśmy jedynie o tych najważniejszych.
Jakie korzyści przyniesie Ci inwestycja w pszennik?
Dzięki pszennikowi w nowoczesny i prosty sposób uzyskasz półprodukt piekarniczy, który jest jednocześnie kluczowym składnikiem chleba. Już w Starożytności zyskał miano naturalnego konserwantu oraz środka do spulchniania wypieków. Aktualnie znów zyskuje na coraz większej popularności. Dzieje się tak m.in. ze względu na rosnącą świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego odżywiania. Niezależnie od tego na jaką skalę produkujesz pieczywo – zaoferujesz swoim klientom wyroby wyśmienitej jakości. Tym bardziej, że dzięki naturalnemu zakwasowi pozbędziesz się konieczności używania drożdży piekarniczych (lub przynajmniej znacznie ograniczysz ich stosowanie). Tym samym poszerzysz, a może nawet całkiem zmodyfikujesz swój asortyment.
Automatyczna kontrola procesu fermentacji to same korzyści. Dzięki niej naturalny zakwas jest stale do Twojej dyspozycji. Możesz go wytwarzać zarówno w pojedynczych zbiornikach, jak i w pełni zautomatyzowanych instalacjach – takie wersje urządzeń oferujemy bowiem klientom. Z naszą maszyną zmaksymalizujesz również higienę procesu produkcyjnego – wnętrze zbiornika pozbawione jest jakichkolwiek połączeń. Dlatego w trudnych do umycia miejscach nie będzie gromadzić się niepożądana flora bakteryjna. Ponadto zdecydujesz o ostatecznym czasie i temperaturze w poszczególnych fazach wytwarzania zakwasu. Urządzenie dba o prawidłowy przebieg fermentacji. Wymieszane składniki tworzą luźną konsystencję, czyli podmłodę (tzw. rozczyn). Powstała masa – po zakończonej fermentacji – jest schładzana w celu konserwacji.
Jakie są zalety fermentatora mąki pszennej?
Zakwas pszenny (podmłoda) powstający w urządzeniu dedykowany jest wyrobom z mąki pszennej. Panel sterowania pozwala dokładnie zaplanować i kontrolować w kolejnych fazach proces powstawania zakwasu. Ty możesz więc precyzyjnie określić proporcje mąki i wody oraz ustawić przebieg fermentacji, natomiast urządzenie wykona czynności mechaniczne, takie jak: mieszanie, podgrzewanie oraz chłodzenie do określonej temperatury. Rozczyn tworzony jest według indywidualnej receptury. Po zakończonej fermentacji maszyna przechodzi w fazę chłodzenia – dzięki czemu wydłuża przydatność gotowego rozczynu. Gwarantujemy, że ciasto uzyskane na podmłodzie z fermentatora mąki pszennej będzie aromatyczne i puszyste. Dokładnie takie, jakiego oczekują Twoi klienci.
Zarówno pszennik, jak i zaparzacz mąki naszej produkcji, to innowacyjne urządzenia, które zaprojektowaliśmy z myślą o maksymalnej skuteczności procesu fermentacji. Pszennik wyposażyliśmy w nowoczesne rozwiązania technologiczne, m.in. systemy podtrzymywania temperatury fermentacji oraz chłodzenia i magazynowania zakwasu. W wersji podstawowej, oprócz panelu sterowania i zbiornika, składa się z mieszadła, odpowietrznika, otworów spustowych i otworu zasypowego mąki oraz króćca przyłączeniowego wody. Dzięki przykrywie otworu zasypowego możesz mieć pewność, że wnętrze zbiornika jest efektywnie zabezpieczone przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Na indywidualne zamówienie możemy uzupełnić maszynę w:
- pompę dozującą z rurociągiem,
- dozownik wody,
- kosz zasypowy mąki,
- system automatycznego czyszczenia zbiornika.
Fermentator mąki pszennej BAKER W, podobnie jak fermentator mąki żytniej BAKER R, możesz nabyć w podstawowej lub rozszerzonej wersji. Chętnie doradzimy Ci w wyborze optymalnego pszennika. Możesz mieć pewność, że fermentator mąki pszennej dostosujemy do Twoich potrzeb produkcyjnych. Zapewniamy, że wybierzesz dokładnie takie urządzenie, które będzie pasować m.in. do maksymalnego dziennego zapotrzebowania na zakwas pszenny, metod jego prowadzenia oraz czasu przechowywania do fazy obróbki. Warto dodać, że proponujemy różne pojemności zbiornika, które umożliwiają jednorazową produkcję zakwasu o wadze od 40 do 2000 kg.