Mając na uwadze optymalizację procesów produkcyjnych w branży piekarniczej – stworzyliśmy zaparzacz mąki. Zaparzanie cieszy się dużą popularnością wśród piekarzy, gdyż ma liczne zalety – umożliwia uzyskiwanie oczekiwanych efektów wypiekowych. Jednym z nich jest zwiększenie objętości ciasta. Pod warunkiem zastosowania właściwej dawki zaparzonej mąki – będzie ono pięknie wyrośnięte. Warto podkreślić, że zbyt duża porcja przyniesie skutek odwrotny do oczekiwanego. Spowoduje bowiem nadmierną denaturację białek glutenowych, a co za tym idzie, ciasto nie będzie w stanie zatrzymać wystarczającej ilości dwutlenku węgla, który wytworzyły drożdże.
Zaparzacz mąki i ziaren jest maszyną ułatwiającą stosowanie różnorodnych technologii przygotowania ciast. Znajduje zastosowanie w przypadku różnego rodzaju mąki pszennej i żytniej. Co więcej, jego używanie znacząco poprawia jakość ciasta, które powstaje z mąki o niskiej aktywności enzymatycznej. Jeśli zrezygnujesz z zaparzania mąki – jego miękisz będzie bardzo łatwo kruszyć się i czerstwieć. Dzięki prawidłowo przeprowadzonemu zaparzaniu przez urządzenie uzyskasz doskonały półprodukt w postaci zaparzki. Przygotowanie ciast z tak wartościowym dodatkiem daje możliwość wyprodukowania pieczywa o wspaniałym smaku i zapachu oraz zdecydowanie wydłużonej świeżości. Zapewnia stabilną jakość produkcji wyrobów piekarniczych.
Jak działa zaparzacz mąki?
Zaparzanie odbywa się w zbiorniku maszyny. Mąka lub ziarna dodawane są do ciepłej wody (40 °C/50 °C), która uprzednio jest dozowana do zbiornika przez obsługę lub automatycznie, w zależności od wybranej opcji. Woda z mąką lub ziarnami poddawane są podgrzewaniu – przy równoczesnym mieszaniu. W dalszej kolejności zaparzacz mąki doprowadza do temperatury kleikowania skrobi (max. 71 °C) i następuje proces zaparzania. Po zaparzaniu, przygotowana zaparzka jest schładzana w celu konserwacji. Jeżeli zaparzacz jest wyposażony w układ wagowo–dozujący (opcja), to dopiero po wystudzeniu do 35 °C układ automatyki pozwala na pobieranie zaparzki poprzez wybranie jej ilości w kg na panelu sterowania i uruchomieniu śrubowej pompy dozującej. Jeśli maszyna nie ma układu wagowo – dozującego, to pobieranie odbywa się grawitacyjnie, poprzez zawór klapowy DN100 w dennicy dolnej. Warto podkreślić, że dodanie do sporządzanych ciast zaparzonej mąki:
- poprawia walor smakowy,
- podnosi jakość wyrobów piekarskich i cukierniczych,
- gwarantuje lepiej wyrośnięte pieczywo,
- wpływa na lepszą wilgotność i porowatość, a co za tym idzie dłuższy czas świeżości,
- gwarantuje lepszą strukturę miękiszu.
Jakie są właściwości zaparzacza do ziaren?
Oferowany przez nas zaparzacz do ziaren wyposażony jest w panel sterowania umieszczony w zewnętrznej obudowie. Użytkownik wprowadza dane indywidualnej receptury i kontroluje cały proces. Wszystkie nasze urządzenia wykonujemy z najwyższej jakości stali nierdzewnej AISI 304. Dotyczy to również transporterów form chlebowych, które produkujemy z myślą o usprawnianiu załadunku i rozładunku pieców piekarniczych. Ważnym elementem zaparzacza jest mieszadło napędzane wysokiej jakości przekładnią. Ukształtowanie mieszadła, czas oraz dobór prędkości mieszania gwarantują idealne połączenie składników. Ponadto urządzenie jest intuicyjne w obsłudze. W zaparzaczu zastosowaliśmy innowacyjne rozwiązania technologiczne, które znacznie ułatwiają proces produkcji – obejmującej tradycyjne wypieki. Wysoką jakość i innowacyjne rozwiązania zaparzacza BAKER H doceniło już wielu użytkowników.
Warto podkreślić, że zaparzanie mąki jest jednym z kluczowych czynników, które wpływają na odbiór pieczywa przez klientów. Na etapie zakupu oceniają oni w pierwszej kolejności jego miękkość – poddają próbie delikatność miękiszu i skórki. Sprawdzają także świeżość wypieku – badają poziom jego wilgotności. Dzięki naszemu zaparzaczowi do ziaren Twoje wyroby przyciągną zainteresowanie odbiorców zarówno w trakcie dokonywania wyborów, związanych z ich kupnem, jak i podczas dalszego przechowywania w warunkach domowych. W przeciwieństwie do zwykłych wypieków zachowają miękkość i świeżość zdecydowanie dłużej. Jeśli zainteresował Cię ten temat i zależy Ci na unowocześnieniu produkcji, a zarazem zadbaniu o wysoką jakość wyrobów – skontaktuj się z nami. Postaw na naturalne zaparzanie mąki za pomocą zaparzacza mąki BAKER H i zaoferuj swoim klientom zdrowe oraz smaczne pieczywo.
Rozmowa z Pawłem Szymańskim, piekarzem z Tomaszowa Mazowieckiego
Prowadzi Pan piekarnię już ponad 20 lat, ma więc duże doświadczenie. Jakie jest Pana zdanie na temat unowocześniania technologii piekarskiej?
Rynek piekarski bardzo się zmienił w ciągu tego okresu. Kiedyś na wszystko było więcej czasu, konkurencja była mniejsza. Obecnie dokucza nam chroniczny brak czasu, to wymaga ciągłego unowocześniania linii technologicznych. Każde urządzenie, które może choć trochę usprawnić produkcję, jest na wagę złota. A jak do tego ma pozytywny wpływ na jakość pieczywa to jest dodatkowy plus.
Ostatnio zainwestował Pan w nową maszynę – zaparzacz do mąki BAKER H firmy BakerLink. Czy może Pan przybliżyć temat tego urządzenia?
Mieszaninę wody i mąki podgrzewa się w zaparzaczu do temperatury kleikowania skrobi i po ostudzeniu wprowadza do kwasu lub do ciasta. Ta technologia daje lepsze efekty niż użycie różnych dodatków wiążących wodę; pieczywo jest lepiej wyrośnięte i smaczniejsze, zachowuje dłużej świeżość. Reasumując ma to niebagatelny wpływ na jakość wypieków.
Dlaczego wybrał Pan firmę BakerLink?
To młoda firma prowadzona przez prawdziwych specjalistów w dziedzinie technologii piekarskiej i automatyki. W dzisiejszych czasach takie połączenie technologa i automatyka daje solidne podstawy do tworzenia niezawodnych urządzeń. Pracownicy BakerLink cały czas się dokształcają i szukają nowych rozwiązań, żeby pomóc nam piekarzom. To ważne, gdy ktoś wkłada całe serce w to co robi.
Wracając do urządzenia: jest łatwe w obsłudze i użytkowaniu, solidnie wykonane. Ma nowoczesny wygląd i kilka bardzo wygodnych i przydatnych funkcji. Mam tu na myśli sterowanie, czyszczenie, pobieranie gotowego produktu, kontrolę procesu itp. Wraz z urządzeniem przyjechał technolog, który dokonał pierwszego rozruchu, przeszkolił pracowników i był obecny podczas pierwszych wypieków z wykorzystaniem zaparzonej mąki. Udzielał fachowych porad i wyjaśniał wszelkie wątpliwości.
A co z serwisem? Zdarzają się przecież awarie i usterki.
O to się nie obawiam, choć urządzenie pracuje u mnie dość krótko. W umowie mam zapewnianą gwarancję oraz serwis 24 godziny na dobę. To daje poczucie bezpieczeństwa. Dobrze znam właścicieli firmy BakerLink i wiem, że są solidni, zawsze wywiązują się z umowy. Na razie urządzenie pracuje bez zarzutu.
A jakie korzyści w pracy piekarni daje to urządzenie?
BAKER H to urządzenie, które bardzo usprawnia proces produkcji. Automatyczne sterowanie maksymalnie ogranicza udział człowieka. Pracownicy pytają, dlaczego nie kupiłem go wcześniej. Po drugie naprawdę poprawiła się jakość wyrobów: miękisz ma lepszą strukturę, a wypiekane produkty mają lepszy smak. Klienci mówią, że chleb jest dłużej świeży i lepiej się kroi.